esmaspäev, 24. juuli 2017

Avatud talude päev 2017

Eelmisel aastal olime avatud talude päeval külaliste rollis. Vaimustusime külastatud taludest ning pikapeale hakkas küpsema mõte, et mis oleks kui...
Tegime oma majapidamise kohta niinimetatud SWOT analüüsi ning jõudsime otsusele - me osaleme ka! Mõeldud, tehtud! Esimene kogemus on käes ja emotsioonid on laes.
Ürituse organisaatorite poolt jagatud punasid viitasid oli ilmselgelt vähe meie jaoks. Meile pääseb enam kui kahest kohast. Miinimum kaks viita oleks veel vaja.


Päev oli ülitihe. "Hommikukohvi" joomiseks leidsime aja lõpuks õhtul kella seitsme ajal.  Söömiseks aega ei olnud. Korra lõuna ajal küsisin vanaemalt, kas otsin talle midagi hamba alla, aga ta ei tahtnud. Ütles, et tal nii põnev ja ta ei raatsi tuppa minnagi.
Päkad lõid õhtul tuld välja, aga seda sellepärast, et päev läbi sai kõnnitud. Aiaekskursioone tegin rohkem, kui päevakava ette nägi. Vahva oli vaadata, kuidas inimesed vaatasid kella, uurisid seinal päevakava ning siis kes säras, et "oh, jõudsime", kes ohkas, "näe, hiljaks jäin".
Inimeste suure huvi tõttu tegin kaks töötuba tsemendist aiavaaside, -pottide valmistamisest. Seda just tolle venelanna pärast, kes oli hilinemise pärast väga kurb. Hõikasin siis üle aia, et tuleb veel üks tsemenditöö workshop, kas huvilisi on. Oli. Palju enam, kui see üks vene proua.
Hea on teha töötuba, kui on näidata valmis tööd ja tema reaalset kasutust, on näidata, milline anum tuleb, kui kasutada õhukest kangast ning milline anum tuleb, kui olla ülisäästlik ning kasutada ära see viimane tsemendivesi kausi põhjast. Nii said inimesed visuaalselt selgeks, mida jälgida, mida mitte.


Aiaekskursioonidel olid tõelised aiahuvilised, kes kuulasid huviga ja hoidsid kenasti gruppi, et kõike kuulda. Eks sellepärast avatud talude päev ongi väga tore üritus, et inimesed saavad valida just selle paketi, mis neid enim huvitab.
Üks inimene nägi, et meie kivirahn uue projekti ootuses alal meenutab Eesti uut brandi, on rändrahnu täpne koopia.
Mitmed inimesed tundsid huvi, kui palju töölisi meil on (???) 
Käsitöönurgas läks ka päris hästi. Armas abiline oma pikaajalise pedagoogitöö kogemusega oskab ju rääkida ning reklaami teha ning inimesi "mõjutada".
Arne ajaloo- ja arheoloogiaekspositsiooni juures oli ka pidevalt huvilisi. Päeva sees oli üks moment, mil rääkida tuli lausa poolteist tundi ühtejärge. Nii palju oli pidevalt inimesi ümber. 
Inimesed leidsid kena olemise aega kohviku nautlemiseks, kiikumiseks, jõekaldal või lõkkeplatsi pinkidel istumiseks. Mitme autoga tulnud venekeelne seltskond olid kangesti aiahuvilised. nende lapsed jäid aiatuuri ajal ühest külastatud talust ostetud pisikese kassipojaga Kivikõrbes mängima.
Pärast aiaekskursiooni, kui olin ära seletanud meie mullastiku eripära ning kui inimesed nägid, et vaatamata ülihalvale mullale meie taimed kasvavad kui "põrgulised", siis sooviti ka kohe taimi endale soetada. Oli taimi, mida kaevasin ka kohapeal peenrast välja. Soovitasin taime varsi kohe kõvasti kärpida. selle peale tuli nördinud "miiiiiiiks?" Aga sellepärast, et taim vajab keset suve ja keset õitseaega juurdumiseks palju jõudu, mida ei ole otstarbekas kulutada liigse lehemassi ning õite toitmiseks.
Keegi tuli ühel hetkel minu juurde ning sosistas, kas ma tean, et Eva Luigas on ka siin. Issver-sussver, kust ma peaksin seda teadma!?! Natuke nagu ehmatas küll, kuid samas oli uhke tunne, et selline spetsialist meie aias jalutab.
Külalistele rääkisin, milline on meie aia kontseptsioon. Selgitasin, et me oleme Metsaaed, kus järgime kooskõla loodusega ning meie aed läheb sujuvalt üle parkmetsaks. Me ei aja taga inglise muru. ei noki välja võililli ega hoidku taevas, valget ristikut. Need taimed on osake ehedast loodusest ja kuuluvad meie aia juurde. Osutasin, et hetkel lisab meie murule värvi käbihein. Rääkisin ka sellest, et kui aiapidajad enamasti on mures sambla pärast oma aias, siis meie suhtume samblasse stoilise rahuga. Kui ikka valgusrežiim on selline, nagu ta on ning sammal eelistab seal kasvada, siis las ta olla. Ongi alati roheline ning hea pehme astuda. Me ei hakka loodusega sõdima ning oma tahtmist peale suruma. Me teeme loodusega koostööd. Võib-olla just sellepärast taimed meie juures end hästi tunnevadki, et me töötame käsikäes koos eheda loodusega.
Rääkisin ka sellest, et kui aia rajamisel soovitatakse alustada aiaplaaniga, siis sellises aias, kus kõrghaljastus on ammu enne meie aega paigas, kus mitme põlvkonna elukogemusest lähtuvalt on puud just seal, kus nad on, siis meie mingit aiaplaani tegema ei hakanud. Meile ütleb loodus ise, kuhu mis ja kuidas tuleb. Eks ole ju seegi üks koostöö vormidest.

Minu endised õpilased andsid päeva jooksul kaks etendust ning esinemiste vahel olid tublideks vabatahtlikeks kohvikus, registreerimislaua juures ning käsitööpoekeses.

"Lava" on etenduseks valmis.


Harmi kooli endised ning praegused õpilased andsid vahva etenduse "Vanamemmed omavahel" Publikut jätkus, inimesed naersid ning etenduse lõpus kõlas maruline aplaus. :D




Jäime kaasaga mõlemad päevaga väga rahule. Olime ju mõlemad omas elemendis,kuhu me kuulume. Ning boonuseks giiditöö, mis meile mõlemale väga meeldib,kui saame rääkida sellest, mida armastame, millest hoolime, mida väärtustame ning millele oleme oma elu ja aja pühendanud.
Aitäh külastamast, aitäh osalemast! Aitäh kuulamast-vaatamast! Järgmise korrani!

5 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Sellise päeva korraldamine ja läbiviimine on suur ettevõtmine aga tasub ennekõike emotsionaalselt kindlasti ära

MUHEDIK ütles ...

Rõõm kordaläinud kaua ja põhjalikult ettevalmistatud üritusest on alati kirjeldamatu. Ja tore, et ka ilm soosis seda päeva

Eve Piibeleht ütles ...

Töö on jah suur, aga saadud positiivseid emotsioone jagub pikaks ajaks. Järgmisel aastal jälle!

Mann ütles ...

Tänud kõigile avatud hingega aednikele, teie töö paitab hinge ja südant. Tervist ja õnne ilusas aias!

Mairoos ütles ...

Neid punaseid viitasid oli tõesti häbematult vähe! Jõudsin kohale ainult tänu pojale, kes mul jumal-teab-kuhu keerata käskis, ise poleks eales sinna prakku keerata julenud :D Ja seoses selle suure otsimisega jäime ka meie aiaekskursioonile hiljaks :( Nojah, mis s......, see uuesti :D